Skip to content

The story

Esperanza – sailing since 1902

Välkommen ombord på Esperanza! Ett segelskepp byggt på holländskt varv redan 1902. Esperanza är en tvåmastad klipper och gick från början med last av sockerbetor. Efter hand inreddes hon med 10 hytter (sju dubbel- och tre fyrabädds) samt en stor skans och byssa. Fram till 2014 gick hon som segelcharter i Wadden Zee (Nordsjön).

Kapten själv inrättade sig i aktre kaptenshytten där han bodde året om. Hans krypin finns fortfarande kvar med tre kojplatser och mycket stuvutrymme.

Esperanza har alltså gått i trafik på holländska farvatten i 112 år, ända tills nuvarande kapten Ann-Mari köpte henne sommaren 2014. Seglatsen till Linköping är den längsta i Esperanzas sjöfararhistoria.

Trots att hon är byggd för att segla går hon inte djupare än 1,28 meter. Skrovbotten är helt flat och vid lågvatten kan hon stå på botten. För att få stabilitet använde man svärden, som hänger på sidorna, som centerbord. Titta efter något som ser ut som elefantöron så har du hittat dem.

Resan till Linköping från Harlingen i Holland tog ca en vecka. Med en besättning av nio mer eller mindre vana seglare och sjömän gick vi för motor och segel dygnet runt.

Nu ligger Esperanza tryggt till kaj i Linköping. Ombord är du välkommen gäst i vår restaurang, till något av alla våra evenemang eller på konferens, utbildning, bröllop… Öppet året om!

Fakta

Fartygsnamn: Esperanza

Byggår: 1902

Typ: Tvåmastad Klipper

Längd: 30,4 meter

Bredd: 5,34 meter

Djupgående: 1,28 meter

Höjd master: 24 meter

Vikt: 160 ton

Motor: Scania Diesel DS02 177 kW